AGRÁRMINISZTÉRIUM
TÁMOGATÁSÁVAL

Nehézfémek az élelmiszerekben

A nehézfémek bizonyos mennyiség fölött egészségkárosítóak, ezért törekednünk kell arra, hogy a táplálékkal minél kevesebbet vigyünk be. 

A nehézfémek közül itt a kadmiumról, a higanyról és a rézről írunk, mert ezek használata, és esetenként toxikus mértékű felhalmozódása kapcsolódik szorosabban a mezőgazdasághoz, és nem térünk ki az ipari környezet- és munkavédelemre.

Kadmium

Az élelmiszerek nem szoktak akkut nehézfém mérgezést okozni, ez jellemzően munkahelyi ártalom. Azonban a kis mennyiségek hosszú, évtizedeken át történő bevitele is károsíthatja az egészséget. A veszély abban is rejlik, hogy az ilyen nehézfém terhelésnek nincsenek jellegzetes tünetei, így az könnyen észrevétlen marad. A kadmium károsítja a veséket, ami megzavarja a kálium és a foszfor anyagcserét és a D-vitamin képződését, így a csontok károsodhatnak, valamint hozzájárul a daganatok kialakulásához. A dohányfüstben is jelen van a kadmium, így a dohányosok eleve nagyobb terhelésnek vannak kitéve. 

Az élelmiszerekben előforduló kadmium mennyisége függ egyrészt a környezet, elsősorban a talaj kadmium tartalmától, de attól is, hogy ebből az adott körülmények között mennyit vesz fel a növény. Mindkét tényezőt befolyásolja, hogy a területen ökológiai gazdálkodás folyik-e.

Egyes műtrágyák kadmium szennyezettsége hozzájárul a kadmium felhalmozódásához. Ugyanakkor a műtrágyák a talaj kémhatását a savas felé tolják, ami pedig elősegíti a kadmium oldódását és mobilizálódását. Az ökológiai gazdaságokban nem használnak műtrágyákat, így mindkét szempontból az öko az előnyösebb.

Az anyatejjel táplált csecsemőkre nézve veszélyes, ha anyjuk szervezetében sok kadmium halmozódott fel, ugyanis kimutatták, hogy ez a nehézfém a laktáció során távozik az anyai szervezetből és átkerül a tejbe.


Higany

Régen csávázásra, vagyis a vetőmag kémiai védelmére higany vegyületeket használtak, de ezek erre a célra már nem engedélyezettek. Ipari eredetű szennyeződésként kerül a higany a tengerekbe és ott beépül az élőlényekbe. Különösen veszélyeztetettek a tápláléklánc csúcsán álló ragadozók, például a tonhal fajok, mivel bennük koncentrálódik az elfogyasztott táplálékállatok nehézfém szennyeződése, így rendszeres fogyasztásuk nem javasolható. Az ökológiai gazdálkodás feltételrendszere szerint a tengerből vagy természetes vízből kifogott hal nem kaphat biominősítést, hiszen például egy ipari nehézfém szennyeződés is kiszámíthatatlan kockázatot jelent. 

Réz

A réz olyan toxikus nehézfém, amely csekély mennyiségben nélkülözhetetlen, mivel számos enzimünkben megtalálható és szükséges a vérképzéshez is. A mezőgazdaságban általánosan használnak rézsókat baktérium- és gombaölőként. A rezes hatóanyagok bioban engedélyezettek, de mennyiségi korlátozás alá esnek. Hosszú évek tapasztalata alapján az engedélyezett dózisban a réznem okoz egészségkárosodást, a szergyártók pedig igyekeznek olyan rézkészítményeket piacra dobni, amelyek kisebb fémtartalom mellett érik el ugyanazt a védőhatást, például a szemcseméret csökkentésével. 

Magyar Biokultúra Szövetség

1132 Budapest, Visegrádi u. 53. 3. em/1.
06 1/214-7005, 06 30/730-2130
biokultura@biokultura.org
https://biokultura.org/

Biokultúra facebook-oldal 

Hírlevél feliratkozás:

Köszönjük a feliratkozást!
Valami hiba történt, kérlek próbálkozz újra!