AGRÁRMINISZTÉRIUM
TÁMOGATÁSÁVAL

E-számok a BIOélelmiszerekben?

Az élelmiszer adalékanyagok, vagyis az E-számok közül csak Magyarországon több mint 400 használható. 

Igen sokféle anyag szerepel köztük, például E-440 kódolja az alma héjában is megtalálható, kedvező élettani hatású pektint, míg az E-621, illetve E-622 az erősen vitatott, hivatalosan is potenciális allergénként feltűntetett ízfokozó glutamátokat.

 A NÉBIH keresőjében találjuk a hivatalos adatokat itt:

 E-szám kereső

A keresőben böngészve láthatjuk, hogy egyes esetekben hivatalosan is elismert az allergizáló hatás, de találkozhatunk a „gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” figyelmeztetéssel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) folyamatosan újraértékeli ezek biztonságát, a rendelkezésre álló adatok alapján. Aggodalomra adhat okot, hogy hivatalos közlésekben nem szerepel, hogy milyen független(!) tudományos adatok alapján születik döntés, illetve hogy derülhet fény arra, ha egy adalékanyag nem biztonságos. 

Az egyéni érzékenység mindenképpen szerepel a kockázati tényezők között, de pont ezt a faktort nehéz megismerni. Az allergia sok esetben felderítetlen marad, mert a tünetek nem mindig specifikusak. Az allergiatesztek nem, vagy csak részben vizsgálják az élelmiszeripari adalékokra adott allergiás reakciót.

Tartalmazhatnak-e a BIOélelmiszerek élelmiszer-adalékanyagokat?

Igen, mégpedig ezt az 56 félét: