AGRÁRMINISZTÉRIUM
TÁMOGATÁSÁVAL

E-számok a BIOélelmiszerekben?

Az élelmiszer adalékanyagok, vagyis az E-számok közül csak Magyarországon több mint 400 használható. 

Igen sokféle anyag szerepel köztük, például E-440 kódolja az alma héjában is megtalálható, kedvező élettani hatású pektint, míg az E-621, illetve E-622 az erősen vitatott, hivatalosan is potenciális allergénként feltűntetett ízfokozó glutamátokat.

 A NÉBIH keresőjében találjuk a hivatalos adatokat itt:

 E-szám kereső

A keresőben böngészve láthatjuk, hogy egyes esetekben hivatalosan is elismert az allergizáló hatás, de találkozhatunk a „gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” figyelmeztetéssel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) folyamatosan újraértékeli ezek biztonságát, a rendelkezésre álló adatok alapján. Aggodalomra adhat okot, hogy hivatalos közlésekben nem szerepel, hogy milyen független(!) tudományos adatok alapján születik döntés, illetve hogy derülhet fény arra, ha egy adalékanyag nem biztonságos. 

Az egyéni érzékenység mindenképpen szerepel a kockázati tényezők között, de pont ezt a faktort nehéz megismerni. Az allergia sok esetben felderítetlen marad, mert a tünetek nem mindig specifikusak. Az allergiatesztek nem, vagy csak részben vizsgálják az élelmiszeripari adalékokra adott allergiás reakciót.

Tartalmazhatnak-e a BIOélelmiszerek élelmiszer-adalékanyagokat?

Igen, mégpedig ezt az 56 félét: 

E-szám kód Élelmiszer-adalék név Azon ökológiai élelmiszerek, amelyekhez hozzáadható Egyedi feltételek és korlátozások
E 153   Növényi szén  Hamuval borított kecskesajt ehető héja, Morbier sajt
E 160b(i)* Annatto bixin Red  Leicester sajt 
E 160b(ii)*  Annatto norbixin  Red Leicester sajt, Double Gloucester sajt, Cheddar sajt, Mimolette sajt
E 170 Kalcium-karbonát  Növényi és állati eredetű termékek  Nem használható színezékként vagy a termékek kalciummal való dúsítására.
E 220  Kén-dioxid  Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül Nem használható színezékként vagy a termékek kalciummal való dúsítására.
E 223  Nátriummetabiszulfit  Rákfélék
E 224 Kálium-metabiszulfit  Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül  100 mg/l (maximális szint minden forrásból, SO2 mg/l-ben kifejezve).
E 250  Nátrium-nitrit  Húskészítmények Csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék sajátos jellemzőinek fenntartását biztosító technológiai alternatíva. Nem használható az E25 2 mellett a maximális beviteli mennyiség NaNO2-ben kifejezve: 80 mg/kg, a maximális maradványmennyiség NaNO2-ben kifejezve: 50 mg/kg. 
E 252   Kálium-nitrát  Húskészítmények Csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék sajátos jellemzőinek fenntartását biztosító technológiai alternatíva. Nem használható az E250 mellett a maximális beviteli mennyiség NaNO3-ban kifejezve: 80 mg/kg, a maximális maradványmennyiség NaNO3-ban kifejezve: 50 mg/kg. 
E 270 Tejsav  Növényi és állati eredetű termékek
E 290 Szén-dioxid Növényi és állati eredetű termékek
E 296  Almasav  Növényi eredetű termékek 
E 300  Aszkorbinsav Növényi eredetű termékek. húskészítmények
E 301 Nátrium-aszkorbát Húskészítmények Csak nitrátokkal és nitritekkel összefüggésben használható.

Magyar Biokultúra Szövetség

1132 Budapest, Visegrádi u. 53. 3. em/1.
06 1/214-7005, 06 30/730-2130
biokultura@biokultura.org
https://biokultura.org/

Biokultúra facebook-oldal 

Hírlevél feliratkozás:

Köszönjük a feliratkozást!
Valami hiba történt, kérlek próbálkozz újra!