AGRÁRMINISZTÉRIUM
TÁMOGATÁSÁVAL

Állatijó BIO 

Az állattartás is része az ökológiai gazdálkodásnak. Az iparszerű állattartástól leginkább a bánásmód, a tartáskörülmények, a takarmányozás és a gyógyászat vonatkozásában különbözik. 

Hazánk területén évszázadokon keresztül úgy gazdálkodtak, hogy a növénytermesztés és az állattartás egy gazdaságon belül szerves egészet alkotott. A réti széna, a szemes takarmány és az alomanyag a gazdaságban termett, a „lóerőket” az igásállatok adták, az istállótrágya a termőföldet gazdagította. Azokat a területeket, ahol a talajminőség nem tette lehetővé a szántóföldi művelést, legeltetéses állattartással hasznosították. Hajdanán nem is lehetett volna állattartás nélkül túlélni a teleket. A gyapjú kellett a posztóhoz, a bőr a lábbelihez és a lószerszámhoz, a pehely a dunyhába.

Hogy tartják a BIOállatokat?

Természetesen az ökológiai gazdálkodás jogszabályi előírásai szerint. 
Az alapvető hozzáállás, hogy a gazdasági haszonállatok nem fehérjeszintetizáló biorobotok, hanem élőlények, fajra jellemző viselkedéssel és igényekkel. Abban is hasonlítanak hozzánk, hogy a zsúfoltság, a szennyezett levegő, a gyenge minőségű táplálék és a tartós stressz az ő egészségüket is aláássa.
Az előírásokról részletesen itt olvashatunk:

Előírások

Mit NEM tesz egy BIOgazda az állataival:

  • Nem fosztja meg őket a mozgás lehetőségétől és a szabad levegőtől.
  • Nem ad nekik növekedésserkentőket és szintetikus aminosavakat.