AGRÁRMINISZTÉRIUM
TÁMOGATÁSÁVAL

BIO-beltartalom

A bioélelmiszert azért érdemes választani, mert számos káros anyagból kevesebbet, egészségvédő anyagból pedig többet tartalmaz.

A BIOtermékek ára és értéke

A biotermékek drágábbak konvencionális megfelelőiknél. Jogos kérdés a fogyasztó részéről, milyen többletet kaphat, ha megfizeti a különbözetet. A bioélelmiszerek valóban kevesebb káros és több hasznos összetevőt tartalmaznak?

Milyen különbségek mutathatók ki a BIO és a konvencionális élelmiszerek között?

Metaanalízist végeztek 343 publikáció felhasználásával. 
Összefoglaló ITT!

 
A növényi élelmiszerek beltartalmi értékeivel kapcsolatban az alábbiakat állapították meg:

Védőanyagok az oxidatív
károsodás ellen

A szintetikus kémiai növényvédő szerek nélkül termesztett ökológiai növények több fenolt és polifenolt állítanak elő, hogy védekezzenek a kártevőkkel és az általuk okozott sérülésekkel szemben. Az ember szervezetében a fenolok és polifenolok segítenek az olyan betegségek megelőzésében, melyeket az oxidatív károsodás vált ki, vagy melyekhez ez nagyban hozzájárul (szívkoszorúér betegség, stroke, rák stb.). 
Az ökológiai növényekben 18-69%-kal magasabb az antioxidáns összetevők aránya. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az ökológiai gyümölcsre, zöldségre és gabonafélékre átálló fogyasztó 20-40%-kal több antioxidánshoz juttatja szervezetét.

Nitrát, nitrit koncentráció

Az ökológiai növények esetében alacsonyabb nitrogén-koncentrációt találtak. 
Az összes nitrogén 10%-kal, a nitrát 30%-kal, a nitrit 87%-kal kisebb mennyiségben volt jelent az ökológiai növényekben.

Magyar Biokultúra Szövetség

1132 Budapest, Visegrádi u. 53. 3. em/1.
06 1/214-7005, 06 30/730-2130
biokultura@biokultura.org
https://biokultura.org/

Biokultúra facebook-oldal 

Hírlevél feliratkozás:

Köszönjük a feliratkozást!
Valami hiba történt, kérlek próbálkozz újra!