AGRÁRMINISZTÉRIUM
TÁMOGATÁSÁVAL

Gombatoxin és a BIO

A termesztés és a raktározás során egyaránt kialakulhatnak olyan körülmények, amelyek között erősen mérgező anyagokat termelő gombák szaporodnak fel. 

Különösen veszélyes lehet a mikotoxinokkal szennyezet gabona, mivel ebből nagy mennyiséget fogyasztunk, illetve mert nagy mennyiségben etetett baromfi- és sertéstakarmány. Sajnos nem bomlanak le főzés hatására és tartósan, nagymértékben károsíthatják az emberi és az állati szerveztet, valamint terméketlenséget és magzati ártalmakat okozhatnak.
 
Gyakorlati szempontból legfontosabbak a Fusarium-toxinok és a raktári penészgombák toxinjai.

A Fusarium-gombák már a szántóföldön megtámadják a növényeket és elkezdik a mikotoxinok kiválasztását. A fertőzöttség mértékére nagy hatással vannak az időjárási körülmények, leginkább a nyár eleji párás meleg kedvez a gombának, de a termesztéstechnológia több eleme is fontos tényező. A probléma egyaránt érinti az ökológiai és a konvencionális gazdálkodókat. 

Veszélyes mértékben felszaporodik-e a gombatoxin az ÖKOlógiai gabonákban?

A kérdés azért jogos, mert bioban nem engedélyezettek azok a szintetikus gombaölő szerek, amikkel a konvencionális gazdálkodásban használnak a toxinokat termelő gombák ellen. A mérési eredmények azt mutatják, a biogabonák nem rosszabbak ezek a téren. 

Egyrészt a szintetikus növényvédő szerek sem akadályozzák meg tökéletesen a gombatoxinok termelődését, másrészt nemcsak a vegyszereken, hanem a technológia egészén múlik az eredmény.

Mivel védik a BIOgabonát a toxintermelő gombák ellen?

A fertőzöttség mértéke – az időjárás mellett – számos tényezőn múlik. A fajta érzékenységén, a tápanyag-utánpótlás módján, és ami nagyon fontos: azon, hogy vannak-e a talajban előző évekből származó, fertőzött és még fertőzőképes növényi részek, amelyből kiindulhat egy újabb fertőzés. 

Egy biogazdaságban a védekezés legfontosabb eleme a vetésváltás. Úgy tervezik meg a növények egymás utáni sorrendjét, hogy az azonos betegségre érzékeny fajok csak több év elmúltával kerüljenek ugyanarra a helyre, amikor már elmúlt a fertőzésveszély.

Hogyan csökkenthető az elfogyasztott gombatoxin mennyisége?

Bár az ökológiai gazdálkodók nem védik a gabonát szintetikus növényvédő szerekkel a Fusarium-toxinokat (például DON toxint) termelő gombafélék ellen, a mérések alapján átlagosan mégsem tartalmaz belőle többet a biogabona. Nem áll módunkban állást foglalni sem a teljes kiőrlésű gabonák mellett, sem ellen, mivel számos előnyük van (rosttartalom, lassú felszívódás, nagyobb vitamin tartalom), ugyanakkor a toxinok a gabonaszem külsején halmozódnak fel, így koptatással mennyiségük csökkenthető.  A tárolás során felszaporodhatnak a penészgomba toxinok, különösen akkor, ha 30 °C fölötti a hőmérséklet és magas a páratartalom. Ezek a körülmények könnyen előállhatnak egy hosszú, trópusi hajóút alatt, ugyanakkor a klímaváltozás hazánkban is fokozhatja a veszélyt. A gombatoxin bevitel csökkentése érdekében is javasoljuk, hogy friss, hazai és persze bioélelmiszereket vásároljunk. A rothadó almában patulin keletkezhet, ezért a tárolt készletből rendszeresen távolítsuk el a romlottakat.