Hogyan csökkenthető az elfogyasztott gombatoxin mennyisége?
Bár az ökológiai gazdálkodók nem védik a gabonát szintetikus növényvédő szerekkel a
Fusarium-toxinokat (például DON toxint) termelő gombafélék ellen, a mérések alapján átlagosan
mégsem tartalmaz belőle többet a biogabona. Nem áll módunkban állást foglalni sem a teljes kiőrlésű
gabonák mellett, sem ellen, mivel számos előnyük van (rosttartalom, lassú felszívódás, nagyobb
vitamin tartalom), ugyanakkor a toxinok a gabonaszem külsején halmozódnak fel, így koptatással
mennyiségük csökkenthető.
A tárolás során felszaporodhatnak a penészgomba toxinok, különösen akkor, ha 30 °C fölötti a
hőmérséklet és magas a páratartalom. Ezek a körülmények könnyen előállhatnak egy hosszú, trópusi
hajóút alatt, ugyanakkor a klímaváltozás hazánkban is fokozhatja a veszélyt. A gombatoxin bevitel
csökkentése érdekében is javasoljuk, hogy friss, hazai és persze bioélelmiszereket vásároljunk.
A rothadó almában patulin keletkezhet, ezért a tárolt készletből rendszeresen távolítsuk el a
romlottakat.