Mezőgazdasági vonatkozásban a GMO-érdekeltek a növekvő
létszámú
emberiség mennyiségi és minőségi ellátására, valamint a
víztakarékosságra szoktak hivatkozni. A valóságban ezzel
szemben azt
látjuk, hogy a legfontosabb cél a totális gyomirtó tűrése és
bizonyos
rovarkártevő elleni méreganyag termelése. A GMO-kérdés nem
szűkíthető le
arra, hogy a GMO-élelmiszerek közvetlenül okoznak-e egészségkárosodást, hanem minden egyéb környezeti és társadalmi
hatást is
figyelembe kell venni.
Lehetnek EU-szinten engedélyezett fajták, de nemzeti hatáskörben ezek termesztése tiltható, a jogi környezet ilyen szempontból biztonságot jelent. A jogszabályok megalkotás követő időszakban olyan eljárásokat fejlesztettek ki, amelyekkel nagyobb pontossággal, célirányosabban módosítható az örökítő anyag. Az érdekeltek jelenleg azt igyekeznek azt elhitetni, hogy az így előállított fajták nem kockázatosabbak, mint a hagyományos nemesítés újdonságai, ezért kerüljenek ki a GMO-szabályozás alól. Ezek a fajták természetesen ugyanúgy kockázatot jelentenek, mint a régebbiek.
Darvas Béla – Székács András - Mezőgazdasági ökotoxikológia
Pusztai Árpád - Bardócz Zsuzsa - A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága
A génmódosított növények környezeti, társadalmi, gazdasági és egészségügyikockázatai
A génmódosított növények nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket
A génszerkesztett növények támogatásának tudományos kritikája
A glifozát-alapú gyomirtó és más növényvédő szerekben előforduló formázószerek és nehézfémek toxicitása
Amerikai jelentés igazolja a GM technológia kudarcát
Darvas Béla honlapja, tudományos és ismeretterjesztő anyagok
Génmódosított kukoricát fogyasztó patkányok gyomrának kórszövettani vizsgálatának eredményei
Génszerkesztéssel előállított paradicsom a japán piacon
Hogyan kerüljük el a GMO élelmiszereket?
Újabb érv a bio mellett: a glifozát használatának veszélyei