Igen sokféle anyag szerepel köztük, például E-440 kódolja az alma héjában is megtalálható, kedvező
élettani hatású pektint, míg az E-621, illetve E-622 az erősen vitatott, hivatalosan is potenciális
allergénként feltűntetett ízfokozó glutamátokat.
A NÉBIH keresőjében találjuk a hivatalos adatokat itt:
A keresőben böngészve láthatjuk, hogy egyes esetekben hivatalosan is elismert az allergizáló hatás,
de találkozhatunk a „gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” figyelmeztetéssel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) folyamatosan újraértékeli ezek
biztonságát, a rendelkezésre álló adatok alapján. Aggodalomra adhat okot, hogy hivatalos
közlésekben nem szerepel, hogy milyen független(!) tudományos adatok alapján születik döntés,
illetve hogy derülhet fény arra, ha egy adalékanyag nem biztonságos.
Az egyéni érzékenység mindenképpen szerepel a kockázati tényezők között, de pont ezt a faktort
nehéz megismerni. Az allergia sok esetben felderítetlen marad, mert a tünetek nem mindig
specifikusak. Az allergiatesztek nem, vagy csak részben vizsgálják az élelmiszeripari adalékokra adott
allergiás reakciót.
Igen, mégpedig ezt az 56 félét:
E-szám kód | Élelmiszer-adalék név | Azon ökológiai élelmiszerek, amelyekhez hozzáadható | Egyedi feltételek és korlátozások |
---|---|---|---|
E 153 | Növényi szén | Hamuval borított kecskesajt ehető héja, Morbier sajt | |
E 160b(i)* | Annatto bixin Red | Leicester sajt | |
E 160b(ii)* | Annatto norbixin | Red Leicester sajt, Double Gloucester sajt, Cheddar sajt, Mimolette sajt | |
E 170 | Kalcium-karbonát | Növényi és állati eredetű termékek | Nem használható színezékként vagy a termékek kalciummal való dúsítására. |
E 220 | Kén-dioxid | Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül | Nem használható színezékként vagy a termékek kalciummal való dúsítására. |
E 223 | Nátriummetabiszulfit | Rákfélék | |
E 224 | Kálium-metabiszulfit | Gyümölcsborok (a szőlőn kívüli más gyümölcsből készített bor, többek között almabor és körtebor) és mézsör hozzáadott cukorral vagy anélkül | 100 mg/l (maximális szint minden forrásból, SO2 mg/l-ben kifejezve). |
E 250 | Nátrium-nitrit | Húskészítmények | Csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék sajátos jellemzőinek fenntartását biztosító technológiai alternatíva. Nem használható az E25 2 mellett a maximális beviteli mennyiség NaNO2-ben kifejezve: 80 mg/kg, a maximális maradványmennyiség NaNO2-ben kifejezve: 50 mg/kg. |
E 252 | Kálium-nitrát | Húskészítmények | Csak akkor használható, ha az illetékes hatóság számára kielégítő módon bebizonyították, hogy nem létezik ugyanolyan garanciákat és/vagy a termék sajátos jellemzőinek fenntartását biztosító technológiai alternatíva. Nem használható az E250 mellett a maximális beviteli mennyiség NaNO3-ban kifejezve: 80 mg/kg, a maximális maradványmennyiség NaNO3-ban kifejezve: 50 mg/kg. |
E 270 | Tejsav | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 290 | Szén-dioxid | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 296 | Almasav | Növényi eredetű termékek | |
E 300 | Aszkorbinsav | Növényi eredetű termékek. húskészítmények | |
E 301 | Nátrium-aszkorbát | Húskészítmények | Csak nitrátokkal és nitritekkel összefüggésben használható. |
E-szám kód | Élelmiszer-adalék név | Azon ökológiai élelmiszerek, amelyekhez hozzáadható | Egyedi feltételek és korlátozások |
---|---|---|---|
E 306* | Tokoferolban gazdag kivonat | Növényi és állati eredetű termékek | Antioxidánsként. |
E 322* | Lecitinek | Növényi eredetű termékek, tejtermékek | Ökológiai termelésből kell származniuk. |
E 325 | Nátrium-laktát | Növényi eredetű termékek, tejalapú és húsipari termékek | |
E 330 | Növényi eredetű termékek tejalapú és húsipari termékek | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 331 | Nátrium-citrátok | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 333 | Kalcium-citrátok | Növényi eredetű termékek | |
E 334 | Borkősav (L(+)-) | Növényi eredetű termékek, mézsör | |
E 335 | Nátriumtartarátok | Növényi eredetű termékek | |
E 336 | Káliumtartarátok | Növényi eredetű termékek | |
E 341 (i) | Monokalciumfoszfát | Önkelő liszt | Térfogatnövelő szerként. |
E 392* | Rozmaringkivonat | Növényi és állati eredetű termékek | Ökológiai termelésből kell származnia. |
E 400 | Alginsav | Növényi eredetű termékek, tejtermékek | |
E 401 | Nátrium-alginát | Növényi eredetű termékek, tejtermékek, húsalapú kolbászfélék | |
E 402 | Kálium-alginát | Növényi eredetű termékek, tejalapú termékek |
E-szám kód | Élelmiszer-adalék név | Azon ökológiai élelmiszerek, amelyekhez hozzáadható | Egyedi feltételek és korlátozások |
---|---|---|---|
E 406 | Agar-agar | Növényi eredetű termékek, tejalapú és húsipari termékek | |
E 407 | Karragén | Növényi eredetű termékek, tejalapú termékek | |
E 410* | Szentjánoskenyér mag-liszt | Növényi és állati eredetű termékek | Ökológiai termelésből kell származnia |
E 412* | Guargumi | Növényi és állati eredetű termékek | Ökológiai termelésből kell származnia |
E 414* | Gumiarábikum | Növényi és állati eredetű termékek | Ökológiai termelésből kell származnia |
E 415 | Xantángumi | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 417 | Taramagliszt | Növényi és állati eredetű termékek | Sűrítőanyag. Ökológiai termelésből kell származnia. |
E 418 | Gellángumi | Növényi és állati eredetű termékek | Csak nagy aciltartalmú formában. Ökológiai termelésből kell származniuk, 2023. január 1-jétől alkalmazandó. |
E 422 | Glicerin | Növényi kivonatok, aromák | Csak növényi eredetű lehet. Növényi kivonatokban és aromákban oldószerként és vivőanyagként, gélkapszulákban nedvesítőszerként, tabletták felületbevonataként. Ökológiai termelésből kell származnia. |
E 440(i)* | Pektin | Növényi eredetű termékek tejalapú termékek | |
E 460 | Cellulóz | Zselatin | |
E 464 | Hidroxipropil-metil-cellulóz | Növényi és állati eredetű termékek | Kapszulahéjként, kapszulahéj anyaga. |
E 500 | Nátrium-karbonátok | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 501 | Kálium-karbonátok | Növényi és állati eredetű termékek |
E-szám kód | Élelmiszer-adalék név | Azon ökológiai élelmiszerek, amelyekhez hozzáadható | Egyedi feltételek és korlátozások |
---|---|---|---|
E 503 | Ammónium-karbonátok | Növényi eredetű termékek | |
E 504 | Magnézium-karbonátok | Növényi eredetű termékek | |
E 509 | Kalcium-klorid | Tejalapú termékek | Alvasztóanyagként. |
E 516 | Kalcium-szulfát | Növényi eredetű termékek | Hordozóanyagként. |
E 524 | Nátrium-hidroxid | Lúgossütemény aromák | Felületkezelésre. Savanyúságot szabályozó anyagként. |
E 551 | Szilícium-dioxid | Szárított por alakú gyógy- és fűszernövények, aromák, propolisz | |
E 553b | Talkum | Húsalapú kolbászfélék | Felületkezelésre. |
E 901 | Méhviasz | Édességek | Fényezőanyagként. Ökológiai termelésből kell származnia |
E 903 | Karnaubaviasz | Édességek, citrusfélék | Fényezőanyagként. A gyümölcsök igen alacsony hőmérsékleten végzett hűtéses kezeléséhez, mint az (EU) 2017/1279 (1) bizottsági végrehajtási irányelvvel összhangban a károsító szervezetek elleni kötelező zárlati intézkedéshez kapcsolódó mérséklési módszer. Ökológiai termelésből kell származnia. |
E 938 | Argon | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 939 | Hélium | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 941 | Nitrogén | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 948 | Oxigén | Növényi és állati eredetű termékek | |
E 968 | Eritrit | Növényi és állati eredetű termékek | Ökológiai termelésből kell származnia, ioncserélő technológia használata nélkül. |
Forrás: Dr. Roszík Péter: Az ökológiai gazdálkodás Alap-feltételrendszere - 2016
Igen, de a nagyságrenddel kevesebb engedélyezett adalékanyag egyben nagyságrenddel kevesebb potenciális allergént jelent.
A nátrium-nitrit és a kálium-nitrát engedélyezése mellett élelmiszerbiztonsági érvek szóltak. Egy spórás baktérium, a Clostridium botulinum ellen nyújtanak védelmet, ami a nagyon súlyos „kolbászbetegséget” okozza. Különösen megnehezíti az ellene való védekezést, hogy spórája 130 °C fok felett pusztul csak el. Házi körülmények között szinte lehetetlen biztosítani, hogy az élelmiszer teljes egésze elérje ezt. Használata nem kötelező, szükségessége függ a technológia többi elemétől. A maximálisan felhasználható mennyiséget és a késztermékben megengedett maximális maradvány mennyiséget az ökológiai gazdálkodás feltételrendszere írja elő.
A mérsékelt égövben évszázadokon keresztül tartósító szerek nélkül kellett megoldani a téli és tavaszi
élelmezést. A gondos tárolás mellett hőkezeléssel, savanyítással, füstöléssel, szárítással, aszalással
tették eltarthatóvá az élelmiszerek.
Ezek a módszerek ma is rendelkezésünkre állnak, de több a
tudásunk és jobbak az eszközeink. Biotermékek esetén a hőkezelés és a fagyasztás a legelterjedtebb
módszer, ezeket háztartási körülmények közt is meg tudjuk valósítani.
Tóth Gábor - Az E-számokról őszintén
1132 Budapest, Visegrádi u. 53. 3. em/1.
06 1/214-7005, 06 30/730-2130
biokultura@biokultura.org
https://biokultura.org/
Biokultúra facebook-oldal
Hírlevél feliratkozás: