A nitrát ionokból - bizonyos feltételek mellett - nitrit ionok keletkezhetnek, amelyek a vér
oxigénszállítását végző hemoglobint károsítják. A nitrit ionokkal szemben a csecsemők éretlen
emésztőrendszere különösen védtelen, a nagy nitrát tartalmú táplálék halálos oxigénhiányt is
okozhat. A zöldségek hosszas tárolása szintén a nitrát felhalmozódásához vezethet. A nitritekből
nitrozaminok keletkezhetnek, amelyek nagy valószínűséggel daganatkeltők.
A nitrát nagymértékű felhalmozódása elsősorban a nitrogén műtrágyákra és az alom nélküli
állattartás során keletkező hígtrágyára vezethető vissza. A talajvízbe, felszíni vizekbe mosódó,
mezőgazdasági eredetű nitrát ivóvizünket szennyezi.
Mérések alapján elsősorban a zöldségekben halmozódhat fel nitrát olyan mennyiségben, ami
aggodalomra adhat okot. A nitráthalmozás mértéke jellemző a növényfajra, de a termesztés és
tárolás körülményei is jelentős különbségeket eredményezhetnek. Persze azt is számításba kell venni,
hogy egy zöldségféléből jellemzően milyen mennyiséget fogyasztunk.
Jelentősebb nitrát tartalmúak: saláta, retek, cékla, sárgarépa, spenót, karalábé és más káposztafélék.
Adott faj esetén a szabadföldi kevesebb nitrátot szokott tartalmazni, mint a fóliában, üvegházban
termesztett. Az eltérést oka a megvilágítás és a hőmérséklet egyensúlyában keresendő. A szabadföldi
növény az erősebb fényben a felvett nitrogént jobban be tudja építeni a szöveteibe, kevesebb marad
ionos formában.
Greenpeace szerkesztésében -
BIO – nemcsak etet, táplál is
Varga Adrienne - Ökoélelmiszerek minősége – egyetemi jegyzet